Bine ai venit în viitor, unde totul se întâmplă rapid și eficient, inclusiv încheierea unei asigurări RCA. În acest articol de blog, vei găsi răspuns la întrebări despre asigurarea RCA online, pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere. 

Imaginează-ți următoarele: ești în mijlocul traficului într-o zi de luni, este dimineața și te gândești cu dor la weekendul ce tocmai a trecut. Deodată, realizezi că polița ta de asigurare RCA expiră în doar câteva ore.

“Un timing mai prost de atât nu se putea!” – îți spui cu frustrare, în timp ce în spate tocmai ai fost claxonat de un șofer impacient. 

Momentul este cât se poate de inoportun, întrucât agenda ta este deja plină cu întâlniri și treburi urgente. Pur și simplu, nu găsești timp pentru a merge la sediul companiei de asigurări. 

Cum ar fi ca în mijlocul haosului să afli că nu trebuie să mergi nicăieri, nu trebuie să dai de 3 ori ocolul orașului și nici să amâni vreo ședință? Cum ar fi să ai o aplicație de telefon care să te ajute să-ți rezolvi rapid problema? 

Dar hai mai întâi să vedem ce este asigurarea RCA și apoi să ne îndreptăm atenția spre aplicația viitorului: BOLO, hubul asigurărilor tale!

Cuprins articol

Ce este asigurarea RCA și de ce ai nevoie de ea?

Asigurarea RCA (Răspundere Civilă Auto) este o poliță obligatorie în România, care îți oferă protecție financiară în cazul în care cauzezi daune materiale, leziuni corporale sau deces unei alte persoane în urma unui accident rutier. 

Dacă nu ai o asigurare RCA valabilă, riști amenzi mari, suspendarea permisului de conducere și chiar reținerea vehiculului de către autorități. Este esențial să fii în conformitate cu această obligație legală pentru a evita astfel de consecințe neplăcute.

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie poate fi accesată aici.

Pe ce perioada se poate încheia o asigurare RCA?

Asigurarea RCA poate fi încheiată pentru o perioadă cuprinsă între 1 lună și 12 luni. 

În majoritatea cazurilor, asigurarea RCA pentru o lună este disponibilă doar în situația în care posesorului autoturismului i s-a eliberat un certificat provizoriu de circulație pentru respectivul vehicul. În mod obișnuit, asigurarea RCA se încheie pe o perioadă de 6 sau 12 luni.

De ce să alegi asigurarea RCA online?

Din 3 motive: accesibilitate 24/7, simplificare și economie de timp.

Poți încheia o asigurare RCA online în orice moment, de oriunde te-ai afla, prin accesarea aplicației BOLO. Procesul este rapid și ușor, eliminând necesitatea de a face deplasări fizice la sediul companiei de asigurări. 

Completezi informațiile necesare doar o dată, iar acestea sunt salvate pentru viitoarele înnoiri sau modificări ale poliței. 

Poți efectua plăți rapide și securizate prin intermediul metodelor de plată online, cum ar fi Apple Pay și Google Pay, super rapid și în siguranță deplină, fără să mai fii nevoit să-ți adaugi datele cardului tău.

Primești automat notificare începând cu 30 de zile înainte să-ți expire asigurarea RCA, ROvigneta sau ITP-ul mașinii tale pentru a evita situații neplăcute.

Descarcă aplicația BOLO și fă-ți asigurarea RCA în 2 minute cu garanția celui mai bun preț.

Care sunt documentele necesare pentru a obține o asigurare RCA online?

Documentele necesare sunt copia permisului de conducere, talonul mașinii, cartea de identitate a proprietarului și alte documente specifice cerute de compania de asigurări online.

Cum pot obține o asigurare RCA online?

Pentru a obține o asigurare RCA online, trebuie să accesezi aplicația BOLO de pe Google Play sau App Store, să-ți faci cont, completând cu datele solicitate. Apoi, poți compara ofertele și să alegi cea mai potrivită pentru tine.

Pot obține același nivel de acoperire și protecție cu o asigurare RCA online?

Da, poți obține același nivel de acoperire și protecție cu o asigurare RCA online, însă este important să citești cu atenție termenii și condițiile poliței, limita de despăgubire și să iei în considerare excluderile sau restricțiile.

Cum pot selecta o asigurare RCA potrivită nevoilor mele?

În România există aproximativ 10 asigurători autorizați să emită polițe RCA, iar tarifele și primele de asigurare pot varia între aceștia. 

Pentru a determina care dintre asigurători se potrivește cel mai bine nevoilor tale, este recomandat să analizezi cu atenție ofertele pe care le pun la dispoziție.

Care sunt funcțiile asigurării RCA?

În cazul unui accident auto, asigurarea RCA are rolul de a acoperi pagubele materiale și vătămările corporale sau decesul cauzate de accident. 

În funcție de gravitatea accidentului, procedura de înregistrare a asigurării RCA poate fi efectuată fie de către un polițist, fie de către persoanele implicate în accident, în cazul în care acesta implică doar două autovehicule și se soldează doar cu pagube materiale.

Persoanele implicate în accident pot completa și semna formularele de asigurare, care ulterior trebuie depuse la compania de asigurări. Aceasta va elibera documentele necesare pentru repararea autovehiculelor și acordarea despăgubirilor.

Indiferent de natura sau gravitatea accidentului, asigurarea RCA acoperă următoarele evenimente:

  • Pagube materiale: Asigurarea RCA acoperă costurile reparației autovehiculelor avariate în urma accidentului.
  • Vătămări corporale sau deces: În cazul în care accidentul cauzează vătămări corporale sau chiar deces, asigurarea RCA oferă despăgubiri pentru tratamentul medical, reabilitare și, în unele cazuri tragice, pentru familia persoanei decedate.
  • Cheltuieli de judecată: Dacă persoana prejudiciată se confruntă cu cheltuieli de judecată în urma accidentului, asigurarea RCA poate acoperi aceste costuri.
  • Pagube cauzate de lipsa de folosință a vehiculului: În cazul în care autovehiculul avariat necesită reparații care îl fac inutilizabil pentru o anumită perioadă de timp, asigurarea RCA poate acoperi pagubele suferite ca urmare a lipsei de folosință a vehiculului.

Este important să menționăm că acoperirea exactă a asigurării RCA poate varia în funcție de polița și clauzele contractuale specifice fiecărui asigurător.

Care este costul unei asigurări RCA online?

Prețul unei asigurări RCA online poate varia în funcție de mai mulți factori, printre care se numără:

  • Informațiile tehnice ale autovehiculului. Caracteristicile tehnice ale autovehiculului, cum ar fi marca, modelul, puterea motorului și emisiile de CO2, pot influența costul asigurării RCA online. Autovehiculele cu specificații tehnice mai ridicate pot avea prime mai mari.
  • Perioada dorită. Durata poliței RCA poate afecta prețul asigurării. De obicei, o poliță pe o perioadă mai lungă, cum ar fi 12 luni, poate fi mai avantajoasă din punct de vedere financiar decât una pe o perioadă mai scurtă, precum 1 sau 6 luni.
  • Capacitatea cilindrică a vehiculului. Capacitatea cilindrică a motorului autovehiculului este un alt factor luat în considerare la stabilirea prețului asigurării RCA. În general, autovehiculele cu motoare de capacitate mai mare pot atrage prime mai mari.
  • Anul fabricației autovehiculului. Vechimea autovehiculului poate influența costul asigurării RCA online. Autovehiculele mai vechi pot avea prime mai mari, deoarece sunt considerate mai expuse la riscuri și pot avea piese mai greu de înlocuit.
  • Vârsta șoferului și istoricul accidentelor. Vârsta șoferului și istoricul său de accidente pot influența prețul asigurării RCA online. Șoferii tineri sau cei cu un istoric de accidente pot avea prime mai mari, deoarece sunt considerați mai expuși la riscuri.

Pot face modificări sau anula o asigurare RCA online?

Da, poți face modificări sau anula o asigurare RCA online. Totuși, este important să consulți termenii și condițiile poliței și să te asiguri că urmezi procedurile specificate de compania de asigurări online.

Asigurarea RCA online acoperă doar România sau și alte tari?

Asigurarea RCA online este valabilă nu doar pe teritoriul României, ci și în statele membre ale Uniunii Europene.

Descarcă aplicația BOLO și fă-ți asigurarea RCA în 2 minute cu garanția celui mai bun preț.

Cum pot obține asistență în caz de accident sau alte situații de urgență cu o asigurare RCA online?

Aplicația mobilă BOLO oferă asistență în caz de accident prin intermediul serviciului de asistență rutieră. Ne poți contacta prin telefon sau prin intermediul platformei online pentru a primi asistență în timp real.

Există vreo diferență în costul asigurării RCA online în comparație cu cea tradițională?

Da, asigurarea RCA online este mai avantajoasă în ceea ce privește costurile, datorită eliminării intermediarilor și a procesului simplificat.

Pot încheia o asigurare RCA online pentru mai multe vehicule?

Da, în aplicația mobilă BOLO, poți încheia o asigurare RCA online pentru mai multe vehicule. Trebuie să completezi datele și informațiile pentru fiecare vehicul în parte în timpul procesului de încheiere a poliței.

Cum pot primi documentele poliței după încheierea asigurării RCA online?

Documentele poliței, inclusiv polița RCA și certificatul de înmatriculare provizoriu, pot fi trimise prin email sau pot fi descărcate direct de pe platforma online a aplicației mobile BOLO.

Este nevoie să vizitez un sediu fizic al companiei de asigurări pentru încheierea unei polițe RCA online?

Nu, încheierea unei polițe RCA online nu necesită vizitarea unui sediu fizic al companiei de asigurări. Toate etapele, de la completarea formularului până la plata primei de asigurare, pot fi realizate online.

Pot transfera o asigurare RCA online către altă mașină?

Da, poți transfera o asigurare RCA online către altă mașină. Trebuie să contactezi serviciul clienți al aplicației mobile BOLO și să urmezi procedurile specifice pentru transferul poliței pe noul vehicul.

Când trebuie încheiată polița RCA pentru înmatriculare?

Polița RCA pentru înmatriculare trebuie încheiată atunci când achiziționezi o mașină nouă sau second-hand. Conform legislației în vigoare, este obligatoriu să deții o asigurare RCA pentru orice tip de vehicul.

Pentru a putea depune dosarul pentru înmatricularea mașinii, vei avea nevoie de o poliță RCA valabilă. Este important ca numele tău și seria de șasiu a mașinii achiziționate să apară pe poliță, împreună cu alte informații relevante.

Dacă ai achiziționat o mașină second-hand, care are o poliță valabilă în numele fostului proprietar, nu vei putea utiliza acea poliță în procesul de înmatriculare sau în cazul unui accident ulterior.

După înmatriculare, este responsabilitatea ta să anunți compania de asigurări cu privire la obținerea numerelor de înmatriculare, astfel încât acestea să fie incluse în polița ta RCA.

Dacă ești gata sa economisești timp și bani, mergi în Apple Store sau Google Play și descarcă aplicația BOLO chiar acum! În mai puțin de 2 minute vei avea asigurarea RCA direct pe telefon!

Cum poți verifica valabilitatea unei polițe RCA?

Valabilitatea poliței RCA poate fi verificată accesând site-ul asociației BAAR: https://www.aida.info.ro/polite-rca